Bastubadanvisningar

• Börja bastubadandet med att tvätta dig. En dusch kan vara tillräcklig.
• Sitt i bastun så länge det känns behagligt.
• Det hör till god bastused att ta hänsyn till andra badare, t.ex. genom att undvika högljutt och störande beteende.
• Kör inte bort andra badare genom att kasta alltför mycket bad.
• Glöm all jäkt och koppla av.
• Svalka dig emellanåt i duschen eller i frisk luft, eftersom huden blir uppvärmd.
Om du är frisk kan du svalka kroppen genom att simma.
• Avsluta bastubadandet med att tvätta dig. Drick något fräscht och läskande för att återställa vätskebalansen.
• Vila och låt kroppen återhämta sig och återfå normal temperatur. Klä på dig.

Varningar
• Havsluft och fuktig luft i allmänhet kan orsaka korrosion på aggregatets metallytor.
• Använd inte bastun som torkrum för tvätt – det medför brandfara! Elinstallationerna kan dessutom ta skada av riklig fukt.
• Se upp för aggregatet när det är uppvärmt – bastustenarna och ytterhöljet kan orsaka
brännskador på huden.
• Kasta inte för mycket vatten på aggregatet på en gång, eftersom den uppstigande heta
vattenångan kan orsaka brännskador.
• Barn, rörelsehindrade, sjuka och personer med svag hälsa får inte lämnas ensamma i bastun.
• Eventuella begränsningar i samband med bastubad bör utredas i samråd med läkare.
• Föräldrar skall hindra småbarn från att komma i närheten av aggregatet.
• Småbarns bastubadande bör diskuteras med mödrarådgivningen: ålder? badtemperatur? tid i bastun?
• Rör dig mycket försiktigt i bastun, eftersom bastulave och golv kan vara hala.
• Gå inte in i en het bastu om du är påverkad av berusningsmedel (alkohol, mediciner, droger o.d.).

 

Bastu är bra för hälsan


Olika bastur och deras effekt

Bastubad har en säker och hedersam plats i estnisk kultur. I bastu kunde man tala om många av världens problem och filosofera kring livet. Bastu som ett avkopplande och stressbekämpande terapimedel är till effektiv hjälp vid många hälsoproblem. Även om alla olika typer av bastu (finsk, ång-, infraröd och rökbastu mm.) har rengörande och hälsobringande verkan, kan bad i olika bastur ge olika upplevelse och effekt. Nedan beskriver vi närmare hälsoeffekten av finsk bastu och infraröd bastu som även Ha Serv OÜ erbjuder.

 

 


FINSK BASTU

Finsk bastu eller sauna har mer än tusen år gamla traditioner. Luften i bastun är het och torr, och fuktas för en kort stund när man slår vatten på de heta bastustenarna. Temperaturen i basturummet ligger mellan 75-120 grader. Hettan kan variera på bastulavens olika höjder - det är något svalare den nedre bastulaven och hetare högre upp. Bastuns rätta effekt visar sig bäst, när man kan växla mellan varmt och kallt - efter en stund i hettan på bastulaven är det skönt att snabbt kyla ner sig med svalt vatten eller ute i friska luften. Traditionell finsk bastu är avsedd för längre avkoppling. Den tränar och piggar upp kroppen och aktiverar dess anpassningsförmåga.

Huden

I bastun höjs hudens temperatur upp till 40 grader och på ytan även 5 grader högre. Vid den temperaturen dör de flesta sjukdomsorsakande mikrober och hudens porer vidgas, vilket gör att den varma ångan kan rengöra huden på djupet. För att få ut ännu mer av det goda, kan man slå sig lätt med en basturuska medan man sitter på bastulaven. Detta fungerar som massage och förbättrar den ytliga blodcirkulationen, rengör huden och stimulerar svettning. Det förbättrar även hudens immunförsvar. Färsk eller djupfryst björkruska har föryngrande effekt på huden, den lindrar muskel- och ledvärk och hjälper att bekämpa lättare hudinfektioner. Ekruska innehåller garvämnet tannin som stärker värmekänslan, ger god sömn och lindrar ledsjukdomar.

Redan i flera årtionden har bastubad kombinerats med olika skönhetsbehandlingar. Bastuns goda effekt för huden kan stärkas ytterligare med hjälp av olika kroppsoljor och -masker (havssalt, olivolja, honung, havregryn mm.) Tack vare den höga temperaturen får de olika medlens goda egenskaper starkare effekt. Resultatet blir ännu mjukare och friskare hy. Det fungerar även som peeling, bekämpar celluliter och ökar svettavsöndringen. De goda dofterna hjälper att bekämpa stress och spänningar.

Hjärt- och kärlsystemet

Växlande varmt och kallt gör att blodkärlen i huden vidgar sig och drar ihop sig. På det sättet hjälper bastun att träna både blodkärlen och hjärtmuskeln. I basturummet kan pulsen öka upp till 100-110 slag per minut. Blir den ännu snabbare, är det ett tecken på att hjärtat belastas för mycket och det är dags för en paus. Eftersom bastubad belastar hjärtat, är måttfullt bastubadande bra för hälsa om man inte har några allvarligare hjärtfel eller utvecklad hjärtsvikt.

Andningsorgan

Varm luft rengör de övre luftvägarna från mikroorganismer och förbättrar blodtillförseln till luftvägarna. Dessutom förbättras andningsorganens anpassningsförmåga till förändringar i yttre miljö. Bastuns goda effekt kan ytterligare stärkas med hjälp av olika bastuoljor i vattnet som man slår på bastustenarna. Dessa rengör luftvägarna och verkar stimulerande eller lugnande.

Nervsystemet

När hudens, musklernas och blodkärlens nervändar reagerar på bastuns många stimuli, påverkas det centrala nervsystemet - välmående ökar och humöret blir bättre. Man känner naturlig trötthet, precis som efter hård fysisk belastning. Undersökningar har visat att personer som badar bastu regelbundet drabbas mer sällan av förkylningar och virusinfektioner, samtidigt som varmt bastubad lindrar reumatisk värk i nacken och ryggen, samt nervsmärtor i händerna och i stussen. Bastun har även bra effekt mot radikulit och muskel- och ledvärk. Bastubad påverkar många av kroppens funktioner positivt och därför hjälper måttfullt bastubadande att hålla oss friskare.

Källor

http://www.toilaspa.ee/et

http://www.kalevspa.ee/

http://et.wikipedia.org/wiki/Saun

http://www.femme.ee/hoolitsetud/keha/4809

http://www.mooska.eu/suitsusaun-haanjas/sauna-uudised/41-saun-aitab-tervist-kaitsta

INFRARÖD BASTU

Infraröd bastu eller infrabastu kan gott kallas för 2000-talets bastu. I den typen av bastu värms underhudsvävnaden upp av osynliga infraröda ljusvågor, inte av lufttemperaturen. Temperaturen i basturummet är inte mer än 40-60 grader (jämfört med 75-120 grader i vanlig bastu). Tack vare den svalare lufttemperaturen passar infraröd bastu personer som inte tål den höga temperaturen i vanlig bastu. Speciella värmeaggregat i infraröd bastu skapar värmestrålning motsvarande den infraröda energin som våra kroppar avger, vilket gör att upp till 93 procent av strålningen som träffar huden tas upp av kroppen. Det är som värme från solnedgången en vacker sommarkväll. Det finns ingen anledning för att vara rädd för infraröd bastu, eftersom dess värmestrålning är helt ofarlig, utan någon som helst radioaktivitet. Olikt traditionell finsk bastu badar man infraröd bastu endast en omgång - ett bastubad varar högst i 30 minuter. Bad i infraröd bastu rekommenderas som en kur - två till tre gånger per vecka under en månad. Infraröd bastu gör dig inte trött eller sömnig och kan även rekommenderas på morgonen.

Svettning i infraröd värme

Värmestrålningen i den behagligt varma infrabastun absorberas direkt av vävnaderna, vilket höjer kroppstemperaturen till 38,5 grader och framkallar kraftig svettning utan ansträngande hög temperatur. Svettning kan vara upp till tre gånger så intensiv som i traditionell bastu, under förutsättning att man har druckit minst en halv liter vatten direkt innan bastubadande. Att infraröd strålning absorberas direkt av kroppen bevisas bl.a. av faktumet att under en halv timmes bastubad värms exempelvis smycken man kan ha på sig inte upp.
Efter en badomgång bör man ta en varm dusch, utan några större uppfriskande procedurer, eftersom infraröd bastu värmer våra muskler på ett effektivare sätt än andra bastutyper. Det är även viktigt att dricka vatten efter bastun.

Effekt, indikationer

Infraröd bastu hjälper att rengöra kroppen från samlade slaggprodukter och gifter. Enligt forskare hjälper regelbunden användning av infraröd bastu kroppen även att bli av salter av tungmetaller. Kraftig svettning rengör kroppen utan att belasta den, samtidigt som den förbättrar ämnesomsättningen i huden. Tack vare aktiv svettning bränner kroppen under en halv timmes bastubad en anmärkningsvärd mängd (upp till 600) kalorier, vilket kan jämföras med löpning i lugnt tempo under lika lång tid. Därför passar infraröd bastu alla som vill ha vikten under kontroll, men som saknar möjligheter till regelbunden träning. Blodcirkulationen som påskyndas när man svettas ger huden friskare lyster, stimulerar nervsystemet och hjälper att bekämpa celluliter och olika hudsjukdomar. Även snabbare läkning av ärrvävnaden har konstaterats. Minskat kolesterolhalt i blodet minskar risken för hjärtsjukdomar. Infraröd strålning har extra bra effekt på muskler och leder (spasmer, reumatism, artros mm). Dessutom höjer bad i infraröd bastu kroppens immunförsvar och hjälper att bekämpa utmattning, överansträngning och stress.

Källor

http://www.saunamaailm.ee/

http://www.toilaspa.ee/et/p/infrapunasaun

http://www.derma.ee/beauty.php?id=26